– Microsoft lager «helt ny» nettleser

Dagens utgave av Internet Explorer kan være den siste, i alle fall i den form nettleseren leveres i i dag. Dette til tross for at nettleser-teamet til Microsoft har kommet med jevnlige oppdateringer om hva som skal komme under skallet i selskapets neste nettleser.

Det er tilsynelatende flere kilder som omtrent samtidig har begynt å prate anonymt om Microsofts nye nettleserplaner. Både Neowin og ZDNet siterer ikke navngitte personer som skal ha kjennskap til i alle fall deler av planene.

Det er likevel en twittermelding fra Thomas Nigro, som er «Student Partner Lead» i Microsoft, som har satt fart på ryktene. Han skriver at Microsoft er i ferd med å lansere en ny nettleser som ikke er Internet Explorer, og som vil være standard nettleser i Windows 10.

Ifølge ZDNets Mary Jo Foley og hennes kilder kan man trolig sette likhetstegn mellom denne nye nettleseren og produktet som til nå har blitt omtalt ved kodenavnet Spartan.

«Fork»
Spartan skal etter alt å dømme bli en langt lettere nettleser, fortsatt basert på JavaScript-motoren Chakra og renderingmotoren Trident, men uten en hel masse arv fra gamledager. I hvilken grad dette er forenlig med offisielle meldinger om nettopp kompatibiliteten med utdaterte nettsteder i kommende Microsoft-nettlesere, kan man nok diskutere. Men helt uforenlig er det ikke.

Ifølge Foleys kilder vil Windows 10 ikke bare leveres med Spartan, men også med dagens Internet Explorer 11. Sistnevnte tilbys for å sikre bakoverkompatibilitet. Ifølge Neowins kilder har Microsoft rett og slett delt Trident i to separate kodebaser, noe som skal resultere i en ny .DLL-fil når nettleseren leveres.

Dersom man med Spartan støter på en webside som ber nettleseren om at den skal gjengis i en kompatibilitetsmodus, vil den mer ressurskrevende utgaven av Trident brukes til å vise siden, forklarer kildene til Neowin.

Kun Windows?
Spartan skal ifølge kildene tilbys både til pc og mobile enheter. Det spekuleres nå på om Spartan også kan bli tilbudt til andre plattformer. IE-teamet til Microsoft har nylig avvist at det finnes planer om å tilby IE til noe annet enn Windows. Men Spartan er ikke IE.

Les også: Vurderte å døpe om IE

På hvilket tidspunkt Microsoft kommer til å fortelle noe mer konkret om nettleserplanene i Windows 10, er ukjent. Men det anses ikke som usannsynlig at selskapet vil lette litt på sløret den 21. januar, når selskapet skal avduke ytterligere nyheter i det kommende operativsystemet.

Om Spartan også vil komme til eldre Windows-versjoner, er ukjent. Men det er vanskelig å se for seg at Microsoft ikke vil tilby en oppdatert nettleser til selskapets mest brukte operativsystem, Windows 7, også årene som kommer.

Neowin drøfter i denne litt nyere saken muligheten for at Microsoft gjør Trident til åpen kildekode, samt hvorfor det ville være uheldig å bytte ut Trident med WebKit, i alle fall nå som Operas Presto-motor i praksis er nedlagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.