Mystiske vesener forsvant plutselig for 600 millioner år siden

Ny forskning fra Cambridge University kaster lys over mystiske, forhistoriske vesener som plutselig forsvant for mer enn 600 millioner år siden. Disse vesenene, som hører til de aller første dyreartene, dominerte i havet i sin storhetstid.

For 600 millioner år siden var havet fullt av noen mystiske, juletrelignende vesener, rangeomorfer. Forskere har hatt problemer med å forstå hvorfor de plutselig døde ut, men nå mener engelske forskere at de har funnet svaret, skriver Livescience.

De har samlet og undersøkt fossiler fra hele verden og skapt 3D-rekonstruksjoner av de merkverdige vesenene. Det har ført til ny kunnskap om hvordan de levde og døde.

Nye havforhold og svømmende fiender

De viktigste grunnene til at vesenene forsvant, var nye havforhold og rovdyr som kunne svømme.

Forskerne mener at vesenene absorberte næring direkte gjennom sine juletreaktige kropper. Derfor trivdes de der det var mye næring i vannet. Det fikk fatale følger når den kjemiske sammensetning i verdenshavene begynte å endre seg.

Som dagens koraller var disse vesenene immobile. De kunne derfor ikke hamle opp med svømmerne, som raskt vant frem i den kambriske perioden (540 til 490 millioner år siden).

– Når den kambriske perioden begynte, kunne ikke artene fra den forrige perioden, ediacarium, overleve. Siden den gang har verden ikke sett lignende vesener, fortalte forskningsleder Hoyal Cuthill i en pressemelding i forbindelse med at studien ble publisert i tidsskriftet PNAS nylig.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Leave a Reply

Your email address will not be published.