Skal Uber utvikle egne førerløse biler?

Til tross for at Google Ventures en gang i tiden investerte massivt i drosjetjenesten Uber, er det mye som tyder på at de to selskapene er i ferd med å bli konkurrenter fremfor samarbeidspartnere.

Man har ofte spekulert i at Ubers ekspertise innenfor det å koble førere og kunder sammen, samt Googles forsøk med førerløse biler, kunne på sikt blitt et interessant samarbeidsområde.

Det virker imidlertid at begge selskapene kan ha andre planer.

Uber har nettopp annonsert at de setter i gang med egen, hjemmebrygget teknologiutvikling. Det innebærer at de inngår samarbeid med Carnegie Mellon University og oppretter et senter for avanserte teknologier.

Pressemeldingen hinter om interesseområdene: Uber og universitetet skal jobbe sammen om å forske på teknologier relatert til kart, trygghet – og autonomi. Dette kan altså tolkes som at noe form for førerløse løsninger er i emning. Uber skriver i pressemeldingen at de de ser frem til å investere i moderne teknologier for å muliggjøre trygg og effektiv transport av mennesker i stor skala.

Uber er blant annet avhengig av kartteknologier fra andre leverandører, som Google og Apple, og det er ingen hemmelighet at de ønsker å utvikle noe form for egen løsning.

På den andre siden av bordet, hos Google, er det rykter om at teknologi-giganten jobber med sin egen drosjeløsning, en eller annen form for Uber-aktig applikasjon som skal brukes sammen med deres førerløse biler. Det er Bloomberg som skriver dette, og siterer kilder som hevder at Uber vurderer på grunnlag av dette å fjerne Googles David Drummond fra sitt eget styre. Ryktene baserer seg på skjermbilder som hadde blitt sett av Uber-ansatte.

Wall Street Journal skriver på sin side at disse ryktene er blåst ut av proporsjoner – deres kilder sier at Google har testet en intern applikasjon som skal hjelpe deres ansatte å komme seg til jobben, og den har ingen sammenheng med førerløse biler. Den offisielle statusen på Drummonds styre-situasjon er uavklart.

Google selv sier at de benytter seg av Uber og Lyft (som leverer tilsvarende tjenester) stadig vekk.

Hvorvidt det virkelig legges opp til konkurranse mellom Google og Uber er altså usikkert, men det er ingen tvil om at i alle fall Uber ønsker å utvikle egne teknologier for å gjøre transport mer effektiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.