Nå er Microsoft en mobilleverandør

Microsoft kunngjorde i dag at oppkjøpet av Nokias Devices and Services-virksomhet er fullført. Ikke alt har gått helt som planlagt. Det er nå klart at Nokias fabrikk i Chennai, India, forblir Nokia-eid på grunn av skattekrav som ikke har blitt avklart i tide. Også oppkjøpet av en fabrikk i Masan i Sør-Korea ble etter hvert fjernet fra avtalen. Denne fabrikken skal nå nedlegges.

Likevel har Microsoft nå fått omtrent 25 000 flere ansatte ved 130 ulike arbeidsplasser i 50 land.

– I dag ønsker vi velkommen Nokia Devices and Services-virksomheten velkommen til vår familie, sier Microsoft-sjef Satya Nadella i en pressmelding.

Toppsjef for Microsofts mobilvirksomhet vil være Stephen Elop, som inntil i fjor høst var toppsjef i Nokia. Han er nå sjef for Microsoft Devices Group, som i tillegg til Nokia-mobiler og -nettbrett, inkluderer produkter som Xbox, Surface, Perceptive Pixel-skjermene og diverse tilbehør.

På mange måter er det først nå jobben starter. Det er nå integrasjonen mellom det finske selskapet som nå vil hete Microsoft Mobile Oy og resten av Microsoft virkelig kan begynne. John Kneeland, som er ansatt i Nokias amerikanske gruppe for utviklerrelasjoner, skriver her litt om hvordan det hele tar seg ut for dem som blir værende i Nokia.

For de eksisterende Nokia-kundene skal ikke oppkjøpet føre til noen umiddelbare endringer. Microsoft overtar Nokias supportordninger og garantier, og de fleste av kommunikasjonskanalene vil betjenes av de samme menneskene som før. Noe reelt skille mellom mobildelen og det resterende Nokia vil på disse områdene først skje senere.

Inntil videre vil mobilprodukter fra den nå Microsoft-eide mobilavdelingen fortsatt selges som Nokia-mobiler. Hva som vil skje med helt nye produkter er fortsatt en smule uklart, men sannsynligvis vil disse bli selges som Microsoft Mobile-telefoner i stedet for Nokia-telefoner.

Nokias Conversations-blogg skal førstkommende mandag klokken 14 arrangere «Ask Me Anything»-seanse med Stephen Elop. Trolig kan man få svar på slike spørsmål da. I tillegg skal Nokia legge fram flere detaljer når selskapet onsdag i neste uke presenterer de nyeste kvartalstallene. Det er allerede klart at transaksjonen vil være noe større enn de 5,44 milliarder euroene som tidligere har blitt nevnt. Men det nøyaktige beløpet er ennå ikke offentliggjort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.