– Glad for at Pirate Bay er borte

Etter en politirazzia på tirsdag ble det beryktede svenske fildelingsnettstedet The Pirate Bay tatt ned. Det er fremdeles (i skrivende stund) ikke oppe igjen, selv om det finnes cachede versjoner av siden tilgjengelig under andre domener (og de fremstår som rimelig ustabile).

En av de mest profilerte grunnleggerne av The Pirate Bay er Peter Sunde, og for bare noen uker siden slapp han ut av fengsel etter å ha sonet en dom for brudd for opphavsretten. Han hadde sittet inne i fem måneder.

Nå har Sunde lagt ut et blogginnlegg der han kritiserer det Pirate Bay har blitt, og feller ingen tårer for at det nå tilsynelatende er borte.

Forrige gangen nettstedet ble stengt etter en politirazzia var for åtte år siden, noe som vekket en massiv sympatibølge, skriver Sunde. I dag er det få som bryr seg, og det gjør ikke Sunde heller.

Grunnleggeren vil nemlig ikke stå inne for det fildelingsnettstedet hadde blitt: Et stygt nettsted, fullt av gammel kode, feil og utdatert design. Et nettsted som overhodet ikke var villig til å forandre seg, introdusere nye teknologier eller ta sjanser – det var en institusjon som bare eksisterte. Det eneste som forandret seg var antallet annonser, sier Sunde.

Sunde forteller at grunnleggernes originale plan var å legge ned siden på tiårsjubileet (Pirate Bay ble startet i 2003), men i stedet ble det arrangert en fest med halvnakne modeller og høye inngangspriser, noe som gikk mot alle prinsippene til nettstedets opprinnelige team.

Og det opprinnelige teamet, som Sunde var en del av, gav fra seg kontrollen til personer uten «sjel», som ikke var interessert i å hjelpe fildelingsmiljøet med mindre de kunne tjene penger på det. The Pirate Bay gav ofte oppmerksomhet til kommende musikkartister via The Promo Bay, men Sunde mener at dette var et krampeaktig forsøk på å beholde litt gatekredibilitet.

Den samme kredibiliteten forsøkte Sunde selv å stoppe flere ganger, da han ikke var komfortabel med folk som idoliserte Pirate Bay.

Sunde avslutter med at han ikke kommer til å savne Pirate Bay, det eneste som er synd er måten det ble stengt på – han ville foretrukket en mer planlagt avslutning, som kunne samtidig blitt starten på noe nytt og spennende.

Leave a Reply

Your email address will not be published.