iPad-forbud på regjeringsmøte


To britiske aviser, The Telegraph og Daily Mail, har begge meldt at statsrådenes nettbrett ble samlet inn i på et regjeringsmøte i forrige uke. IT-sikkerhetsselskapet Sophos har også et blogginnlegg om saken.

Statsminister David Cameron og hans ministre var klare til å diskutere et svært følsomt tema da sikkerhetsrådgivere forlangte å få samle inn samtlige nettbrett. Mobiltelefonene ble sikret ved å plasseres i spesielle blyforede og lydtette esker som statsrådene tidligere har fått utdelt.

Britisk etterretning frykter at land som Kina, Russland, Iran og Pakistan har utviklet metoder for å avlytte det som fanges opp av mikrofonene på smartmobiler og nettbrett, selv når enhetene er slått av.

Sophos forklarer at vestlig etterretning er på tuppa etter G20-møtet i St. Petersburg i september, da deltakerne fikk utdelt infiserte USB-pinner. De italienske avisene La Stampa og Corriere della Sera forklarer hvordan EU-president Herman van Rompuy fattet mistanke og ba sine sikkerhetsfolk analysere pinnen han han fikk.

En tysk sikkerhetstjeneste avdekket, ifølge de italienske avisene, at pinnen inneholdt to typer ondsinnet kode, begge trojanere konstruert med tanke på å avlytte datamaskiner og mobiltelefoner.

Det ble umiddelbart sendt ut varsel til etterretningstjenester verden over. Det er ikke klargjort hvem utenom van Rompuy som mottok infiserte minnepinner på G20-møtet i St. Petersburg 5. september.

Talspersoner for den russiske presidenten Vladimir Putin har formelt dementert noen form for russisk medvirkning i det de italienske avisene beskriver som kyberspionasje, ifølge ABC News.

I forkant av temaet som var så følsomt at mobiler måtte isoleres og nettbrett fjernes fra møterommet, hadde Francis Maude, minister ved statsministerens kontor, og Mike Bracken, sjef for regjeringens digitale tjenester, delt ut iPad i forbindelse med en presentasjon om hvor mye staten kan spare på digital saksbehandling. Presentasjonen ble mottatt med applaus fra regjeringsmedlemmene, noe som skal være svært uvanlig. Men straks etter fikk statsrådene erfare en annen side ved teknologien.

Maude er kjent som teknologievangelist. Han har gjort åpent opprør mot regjeringsapparatets tungvinte IT-systemer og opprettet et eget trådløst nett på sitt kontor for å kunne lese ugraderte dokumenter på et nettbrett.

Trådløse nett har tidligere vært forbudt i parlamentet og i britiske regjeringskontorer. En rapport fra 2006 avdekket hvordan parlamentsmedlemmer reagerte på dette: de jobbet heller på kafé med åpne nett.

Leave a Reply

Your email address will not be published.